Psikolojik

Zihinsel Geviş Getirmeyin!!!(Ruminasyon)

Zihinsel Geviş Getirmeyin!!!(Ruminasyon)

Zihinsel geviş getirmeyin derken ne demek istiyorum? Ruminasyon ne demek?

Aslında ruminasyon dediğimiz olay geviş getiren hayvanların midesinde bulunan bölüme deniliyor.  Geçmişte takılı kaldığımız, aklımızdan çıkmayan, aklımızdan çıkmadığı gibi birde dilimize vurduğunda bu düşünceler zihinsel geviş getirmiş oluyoruz.

Keşke şunu demeseydim yada bunu yapsaydım. Neden böyle yapmadım? Annem bana neler yaşattı, sevgilim beni sırtımdan vurdu. Sana bunu yapan sistem olmadığı gibi x partininin de bir suçu yok.

Eskide takılı kalmak bize iyi gelmediği gibi hayat enerjimizi de çalıyor. Sürekli eski yaraları deşince iyileşmeside kolay olmuyor tabii. Olay birilerinin bizi mutsuz etmesi değil, aslında bizim kendi kendimizi mutsuz etmemiz. Dünyada gelmiş geçmiş hiçbir dönemde insanlar mutlu olamadılar hangi ülkeye gidersen git mutlu bi insan değilsen mutlu olamayacaksın. Sürekli kötü düşünerek oradan iyi çıkmasını beklemek mucize olur.

Beyin Nasıl Etkilenir Bu Durumdan?

Bir şey düşündüğümüzde, duygu ve beden duyumu hissetiğimizde beynimizde binlerce nöron tetiklenir. Nöronlar birleşerek  ve bir nöral ağ oluşur. Takılı kaldığımız düşünceler ve duygular sürekli aynı nöronların birleşmesini sağlar. Pratikte ustalaşır. Kısacası zihninizi neyle meşgul ederseniz, beyin benzer durumlarda aklımıza aynı düşünceleri getirecektir. Çünkü beyin olumlu ve olumsuz tepki verilmesi arasında bağlantı kurar.

Bu demek oluyor ki zihinsel geviş getirmemek için düşünme alışkanlıklarımızı değiştirmekle işe başlamalıyız. Geçmişten her zaman ders almalı, notlar çıkarmalıyız. Sonuçta tekrar aynı olayları, duyguları yaşamak istemeyiz. Bu yüzden düne değil yarına plan yapalım. 

Yakın zaman içinde benimde çok yaptığım bir şeydi zihinsel geviş getirmek. Farkına vardıktan sonra beynimde bir ampul yandı. Çünkü mutsuzluğumun sebebi bendim.

En önemlisi de ne biliyor musun? Yaşadığın stres sadece seni mutsuz etmez. Uyku düzeninden, kilo alıp vermene ve hatta yüzündeki sivilceye kadar neden olur. Sadece bunlarda değil okul hayatın ve iş hayatında bundan nasibini alacaktır. Emin ol!

Profesör Richard Perry diyor ki “Düşüncelerinizi nasıl etiketlerseniz – yani çöp ya da  bir kenarda durması gereken – bu o düşünceleri nasıl kullandığınız konusunda büyük bir fark yaratıyor.”

Zihinsel Geviş Getirmeyin;

•Önce farkında ol. Farkında olmadan hiçbir şeyi değiştiremezsin.

•Daha az yalnız kalmamız bizim için daha iyi olacaktır. Çayımızı kahvemizi tek başımıza içmek yerine bir arkadaşımızla içmek bizim için daha sağlıklı olacaktır.

•Kişisel gelişim veya roman okumakta iyi gelecektir. Roman veya öykü okurken evet bunlar benim çektiğim acılar, bende bunları yaşadım diyebilirsiniz. Sadece sizin acı çekmediğinizi başkalarınında benzer duyguları yaşadığını bilmek o kitapta kendinden bişiler bulmak iyileştirici özelliğe sahiptir.

•Olayları beynimizde canlı tutmamak. Olayları geride bırakamadığımızda bugün yaşanan olayları bile geçmişle ilişkilendiriyoruz.

•Spor, meditasyon vb. şeyleri yapmak iyi gelir ve olumlu düşünmenin kapılarını açar.

Başka çözüm önerileriniz varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.